WEKO3
アイテム
観光が伝統文化の真正性に与える影響についての考察 : 茶道・いけ花・能の伝統文化従事者の視点より
https://doi.org/10.19002/AA12438820.27.11
https://doi.org/10.19002/AA12438820.27.113a941d3d-5fcb-4d00-a583-00a7bb87230a
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 共通タイプ(1) | |||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2024-11-11 | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | 観光が伝統文化の真正性に与える影響についての考察 : 茶道・いけ花・能の伝統文化従事者の視点より | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
タイトル | ||||||||||||
タイトル | The impact of tourism on the authenticity of Japanese traditional culture through the perspective of practitioners of chanoyu, ikebana and noh. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
作成者 |
丸本, 加寿世
× 丸本, 加寿世
|
|||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 真正性 | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 正統性 | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 伝統文化 | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 商品化 | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | 文化体験 | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Authenticity | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | Legitimacy | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | traditional culture | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | commodification | |||||||||||
主題 | ||||||||||||
言語 | en | |||||||||||
主題Scheme | Other | |||||||||||
主題 | cultural experiences | |||||||||||
内容記述 | ||||||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||||||
内容記述 | This paper explores how tourism has influenced the authenticity of Japanese traditional cultures such as chanoyu, ikebana and noh, defined as “geido”, due to the rapid increase of the inbound tourism. Before the COVID-19 outbreak, an increasing number of tourists from overseas visited Japan and experienced such traditional cultural practices. However, many of the facilities catering to the tourists were run by amateurs without deep understanding of the traditional practices in question, commercializing the practices seen unauthentic or wrong in the eyes of the expert practitioners. Such commodification challenges the authenticity and continuation of traditional practices undertaken by expert practitioners.This paper explores how the practitioners of traditional culture cope with the commodification of their practices while aspiring to preserve their tradition and authenticity. To discuss commodification and authenticity, the paper uses the key concept of “fueki-ryūkō” described by Basho. This concept divides the culture into fueki, the part that is continuous and the principles of which do not change over time, and the ryūkō, a dynamic part that gradually evolves to reflect the socio-cultural environment of the corresponding era. This paper presents the result of a semi-structured interviews with the expert practitioners of chanoyu, ikebana and noh. The result shows that adhering to the principles of “fueki-ryūkō” promotes the preservation of traditional Japanese culture and helps to co-exist with the commodification. | |||||||||||
言語 | en | |||||||||||
出版者 | ||||||||||||
出版者 | 和歌山大学観光学会 | |||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
言語 | ||||||||||||
言語 | jpn | |||||||||||
item_1725499675744 | ||||||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||||||
記事種別 | ||||||||||||
言語 | ja | |||||||||||
値 | 研究論文 | |||||||||||
出版タイプ | ||||||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||||||
ID登録 | ||||||||||||
ID登録 | 10.19002/AA12438820.27.11 | |||||||||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | PISSN | |||||||||||
収録物識別子 | 21852332 | |||||||||||
収録物識別子 | ||||||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||||||
収録物識別子 | AA12438820 | |||||||||||
書誌情報 |
ja : 観光学 en : Tourism Studies 巻 27, p. 11-24, 発行日 2022-09-30 |